sekretariat@cedo.edu.pl     +48 58 351 32 09     692 514 591






SPECJALISTA DS. WDRAŻANIA SYSTEMU HACCP


Kurs przeznaczony jest dla osób pracujących w sektorze spożywczym, osób odpowiedzialnych za bezpieczeństwo zdrowotne żywności i jej kontrolę, a także dla wszystkich chcących podnieść swoje kwalifikacje zawodowe w zakresie wdrażania i funkcjonowania systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.


Podstawowym założeniem systemu HACCP jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności, dlatego też wdrożenie i spełnienie jego wymagań powinno być istotne dla wszystkich  firm działających w sektorach  branży spożywczej, obejmując przy tym cały łańcuch żywnościowy. Wdrożenie i odpowiednie funkcjonowanie systemu w przedsiębiorstwie, nie tylko buduje zaufanie ze strony klientów i kontrahentów, ale niesie za sobą szereg korzyści uzyskiwanych wewnątrz firmy.

Cena szkolenia:
399 zł

W cenie szkolenia - materiały dydaktyczne.

Czas i forma szkolenia:
Szkolenie obejmuje 18 godzin dydaktycznych.

Zajęcia prowadzone są w systemie:
  • • wieczorowym w godzinach 17:00 - 21:00 od poniedziałku do piątku
  • • zaocznym w godzinach 9:00 - 17:00 w sobotę i niedzielę
Certyfikaty:
Absolwenci otrzymują zaświadczenie określone przez Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych oraz certyfikat ukończenia kursu w języku angielskim.

Jak skorzystać z naszej oferty?
Każdy kto jest zainteresowany danym kursem powinien:

POBRAĆ:
1) Kartę zgłoszenia  na kurs/szkolenie.

Pobrany dokument wypełnić i przesłać drogą mailową na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. bądź dostarczyć osobiście do ośrodka.

Program szkolenia:
1. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności wg normy ISO 22000
  • • Wymagania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności
  • • Międzynarodowe i polskie uwarunkowania prawne w zakresie zarządzania  bezpieczeństwem żywności
2. GMP i GHP – Dobre Praktyki
  • • Dobra Praktyka Produkcyjna i Dobra Praktyka Higieniczna – podstawowe terminy i obszary, których dotyczą
  • • Uwarunkowania prawne
  • • Zasady wdrażania i funkcjonowania systemów Dobrych Praktyk
  • • Etapy procesu wdrażania GMP i GHP
3. System HACCP – Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
  • • Istota i podstawowe założenia systemu
  • • Omówienie 7 podstawowych zasad systemu
  • • Sposoby analizy zagrożeń i ryzyka ich wystąpienia - przykłady
  • • vvvvŚrodki zapobiegawcze
  • • HACCP – krytyczne punkty kontroli - parametry, granice tolerancji, system monitorowania
  • • Procedury weryfikacji zgodności systemu
  • • Dokumentacja HACCP
4. Wdrażanie systemu HACCP
  • • Korzyści wynikające z wdrożenia systemu
  • • Etapy wdrażania systemu HACCP
  • • Ćwiczenia praktyczne dotyczące wdrażania systemu